Rakkauden kokeminen parisuhteessa - Tai sen puuttuminen

Oletko kuullut rakkauden kielistä?

Meillä jokaisella on jokin tai joitakin rakkauden kieliä. Perusidea rakkauden kielissä on, että me itse toivomme toisen (kumppanin) puhuvan meille meidän omilla rakkauden kielillämme, jotta me ymmärrettäisiin toista paremmin. Meidän itsemme olisi hyvä puhua kumppanillemme hänelle tyypillisillä rakkauden kielillä.

Tällä tavoin ihannetilanteessa rakkaustankkit pysyvät molemmilla täysinä ja voi tuntea olonsa rakastetuksi parisuhteessa. Toki molempien osapuolten täytyy olla mukana toimimassa edellä mainitulla tavalla, jotta rakkautta koettaisiin tasavertaisesti. Yleensä itselleen tärkeimpiä rakkauden kieliä on 1-2. Toki muutkin voivat olla merkityksellisiä.

Rakkauden kielet:

1. Myönteiset sanat: Rohkaisevat-, lempeät- ja nöyrät sanat.


"Rakkaus ei pyri saamaan
omaa tahtoaan läpi,
vaan tekee jotakin rakastetun hyväksi.
Tosiasia on kuitenkin se,
että kun saa tunnustusta,
on paljon motivoituneempi osoittamaan vastarakkautta."

2. Kahdenkeskinen aika: Yhteinen aika on tärkeää, mutta se ei tarkoita sitä, että olisi samassa paikassa samaan aikaan, mutta tehden omia asioita. Aidot keskustelut, yhdessäolo, yhteinen harrastus, toisen kohtaaminen.. (Tämä on yksi omista rakkauden kielistäni).



"Kahdenkeskisen ajan
ydin on yhdessäolo.
Se ei ole pelkkää toisen
läheisyydessä olemista.
Yhdessäolo on sitä,
että keskitämme huomiomme toiseen."

3. Rakkauden lahjat: Erilaiset lahjat, muistamiset, huomionosoitukset. Lahjan ei tarvitse olla kallis tai erikoinen. Ainakin itselleni tärkeintä on nähdä, kuinka toinen on ajatellut minua ostaessaan tai tehdessään lahjaa/muistamista minulle. Kukat, suklaa, kortti, mitä tahansa. Kesäisin varsinkin penkat pursuavat erilaisia kukkia, aivan ilmaiseksi! (Tämä on toinen omista rakkauden kielistäni).


"Fyysinen läsnäolo vaikeina
hetkinä on paras lahja,
jonka voi toiselle antaa.
Jos puolison ensisijainen rakkaudenilmaisumuoto
on lahjojen kieli,
kumppanin läsnäolosta tulee
rakkauden vertauskuva."

4. Lempeät palvelukset: Siivoaminen, pedin petaaminen, ruoan laitto, kaupassa käyminen, auton imuroiminen, lasten hoitaminen... Loputtomasti vaihtoehtoja ja asioita, mitä voi tehdä. Herkästi jokaisella on lapsuudesta muodostuneita roolimalleja, miten, millä lailla ja kuka hommia tekee, joista olisi hyvä päästä eroon. Parisuhteessa yhteiset toimintamallit ovat loistava asia. Jos puolisosi rakkauden kieli on tämä, arvostaa hän palveluksia, joita teet ilman, että niistä joutuu erikseen joka kerta sanomaan.


En nyt aivan näin tätä kuvaa tarkoita,
mutta oli vaan hupaisa. 😀

"Pyynnöt näyttävät rakkaudelle suuntaa,
mutta vaatimukset katkaisevat rakkaudelta siivet."

5. Fyysinen kosketus: Keho on koskettamista varten. Toisen kosketus ja läheisyys tuntuu hyvältä, elintärkeältä. Parisuhteessa fyysisellä kosketuksella on voimakas tapa ilmaista rakkautta. Käsi kädellä kulkeminen, suuteleminen, halaaminen ja sukupuoliyhteys ovat kaikki rakkauden ilmaisun välineitä. Ilman sitä tuntuu, ettei heitä rakasteta. Fyysinen hellyys saa heidän rakkaustankkinsa täyttymään, ja he tuntevat voivansa luottaa kumppanin rakkauteen.



"Fyysinen kosketus voi synnyttää tai tuhota ihmissuhteen.
Se voi viestittää vihaa tai rakkautta."

"Kriisitilanteissa paras apu on rakkaus.
Kipeässä tilanteessa mikään ei ole tärkeämpää kuin se,
että saa olla sylissä, kun itkettää."

On mahtavaa, jos parisuhteessa löytää oman sekä toisen rakkauden kielen. Toki arjen hektisyyden keskellä voi toisen huomioinen ja rakkauden osoittaminen jäädä vähemmälle, mutta pienetkin teot merkitsevät paljon, jos tietää, mitä toinen kaipaa ja tarvitsee kokeakseen rakkautta.

Yllä oleviin teksteihin olen käyttänyt apuna kirjaa "Gary Chapman - Rakkauden kieli".

Kirjaa on todella hyvä lukea, vaikka kumppanin kanssa yhdessä! Voi löytää tärkeitä työkaluja parisuhteeseen ja ymmärtämään toista paremmin.

Omia kokemuksiani

Auto-onnettomuuden jälkeen ja siitä koituneiden traumojen vuoksi minun on ollut haastavampaa kokea rakkautta. Oon ymmärtänyt sen selkeämmin vasta lähiaikoina. Tai jotenkin tuntuu, että mulle täytyisi normaalia enemmän sanoa rakkaudellisia sanoja tai tehdä jotain tekoja, jotta ymmärtäisin olevani rakastettu.

Kun omanarvontuntoa ja identiteettia on heitelty, on se voinut vaikuttaa merkittävästi omakuvaan ja minuuteen. Mulla rakkauden kokemukset ovat ehkä liikaa olleet verrannollisia siihen, mitenkä paljon kuulen tai nään rakkaudellisia tekoja. Jotenkin sitä ei aina vaan tajua.


Oon ihmetellyt, mistä se johtuu, mutta oli mielenkiintoista kuulla joku aika sitten erään puhujan kertovan omasta elämästään ja hänelle käyneistä menettämisen traumoista sekä kokemuksista nuorella iällä. Hän kertoi, kuinka hylkäämisen trauma on aiheuttanut hänelle tunteen, ettei hän tunne oloaan rakastetuksi. Vaikka kertojan mies kuinka oli osoittanut hänelle rakkauttaan, ei hän sitä kokenut. Vaikka järjellä rakkauden tietäisi, ei hän sitä tunne. Wolaa! Mitä samankaltaisuutta omien tunteideni kanssa!


Luulen, koska perheeni onnettomuuden myötä elämäni heitettiin niin "paljaalle kalliolle", minne jäin itsekseni palasia kokoamaan, oli se niin syvästi musertavaa. Uusia palasia on tullut elämään, paljonkin, mutta ennen kuin osaan hahmottaa ja järjestellä elämäni palapelin palaset kohdalleen, voi se viedä vielä aikaa. Eikä sen palapelin tarvitse valmis vielä ollakaan.




Minulla ja nykyisellä miehelläni parisuhde sai alkunsa hyvin nopeasti sekä selkeästi, mutta syvempi eteneminen on ollut hitaampaa lapsen ja nyt pienten lasten ollessa mukana elämässä. Muutenkin meillä on ollut isoja muutoksia jatkuvasti päällänsä sekä mun menneisyys lisämausteena. Meidän luonnetyyppimme ovat monella tapaa erilaisia, mikä on hyväkin, mutta välillä se aiheuttaa isompaakin kärhämää. (Minä olen se kovaäänisempi, myönnän).

Oikeastaan on aika huvittavaakin, miten eroja löytyy. Toinen on nopea, toinen hidas. Toinen on luonteeltaan räiskyvä, toinen tasainen kuin mikä. Molemmat ovat liikunnallisia, mutta toinen on pitkäkestoinen-, toinen lyhytkestoinen urheilija. Toinen ei pidä asioiden selvittelystä ja paikallaan istumisesta, toinen voisi istua koko päivän ja selvitellä asioita. Toinen tykkää olla aropupun lailla menossa, toinen tykkäisi ottaa rennosti. Toinen stressaa helposti, toinen ei lainkaan. Toinen rakastaa siisteyttä, toinen sietää sotkuja.

Mutta mikä tärkeintä, tahtotilamme on sama ja haluamme työstää avioliittoamme eteenpäin. Isommissa linjoissa meillä on onneksi paljon samankaltaisuutta. Arjen koukerothan ne monesti hermoja eniten kiristävätkin! Muutokset vievät aikaa, mutta onneksi suunta on hyvä. Näin uskon ja toivon! 😀
#kärsivällisyyskoetuksella


Kesäesat häissä

Oletko kuullut aiemmin rakkauden kielistä? Voisitko hyödyntää niitä parisuhteessasi? Millaisista asioista teillä tulee eniten erimielisyyksiä?


Meillä varmaan tässä hitaus-nopeus eroavaisuudessa. Tai kun toinen ei vaan tajua. Mutta tärkeintähän se on oppia rakastamaan toista semmoisena kun hän on! 💗😘😉

Ja tärkeintä on löytää ne parhaat asiat juuri tästä hetkestä. Sekä kumppanistaan. Mitä nyt on hyvin. Tämä on minun tämän hetken oppikouluni: Elä tässä hetkessä. Nauti tästä päivästä. Vaikka kiristäisi ja uuvuttaisi. Varmasti on jotain hyvää! 💛😊

#kiitollisinmielineteenpäin


Kommentit