Terveellisyys elämäntapana

Innostuin Yli pyykkivuorten - blogin haasteesta, jossa ideana on olla sokeri/herkkulakossa 1.10-23.12, eli aika ennen jouluaattoa. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan viilata jokaista tuoteselostusta sokerin kannalta läpi, eli ketsupit, leivät sun muut ovat ok. Eli perus leivonnaiset, karkit, suklaat, limpparit, sipsit ym rasvaruoat pois. Jaoin linkin myös facebookissani ja haastoin ystäviäni lähtemään haasteeseen yhdessä minun sekä mieheni kanssa. 

Tässä pari päivää asiaa pohtiessani olen ruennut pohtimaan haastetta hieman laajemmin. Tai lähinnä miten melkein kolmen kuukauden pituista herkkulakkoa voisi miettiä pidemmällä tähtäimellä. "Sokerikierteen" katkaiseminen (jos semmoista on) tekisi varmasti jokaiselle meille hyvää, mutta aiemmista kokemuksista tiedän, että helposti lakon loputtua sama vanha tyyli jatkuisi. Ehkä haluaisinkin siis olla kannustamassa ystäviäni/lähipiiriäni (ja itseäni) terveelliseen tasapainoiseen tyyliin elämäntapana!

Yhä useammalla ihmisellä on haasteita pysytellä terveellisessä, tasapainoisessa ja säännöllisessä ruokavaliossa sekä yhteensovittaa kiireiseen hektiseen elämään vielä liikuntaharrastukset. Varsinkin jos elää pikkulapsiarkea, jossa oman työn lisäksi on mahdollisesti lasten harrastuksien kuskaamiset muun päiväkodin sekä koulukyyditysten ohessa. Väkisin meinaa tuntua siltä, että mistä aikaa omalle hyvinvoinnille voi riittää? Kyse on kuitenkin monista valinnoista ja jo pienillä elämäntapa muutoksilla voit alkaa saada ihmeitä aikana.

Siksipä haluan kannustaa haasteeseen ➔ Terveellisyys elämäntapana.


Mitä tämä sitten tarkoittaa? 

Elämä on täynnä päätöksiä. Mitä syön aamupalaksi, entä lounaaksi tai päivälliseksi? Jätänkö jonkun ruuan välistä, jolloinka illalla kotiin päästyä on jo järkyttävä nälkä ja kotimatkalta saattaa tarttua epäterveellinen "helppo" ruoka matkaan. 

Millä kuljen välimatkat? Menenkö aina autolla joka paikkaan ja käytän hissiä portaiden sijaan? Hyödynnänkö liikkumaan pääsemisen mahdollisuuksia vai vetoanko aina johonkin syyhyn, miksi en tänäänkään voi lähteä lenkille ja romahdan väsyneenä kotisohvalle suklaalevy kädessä. 

Ehdinkö levätä tarpeeksi? Käynkö tarpeeksi ajoissa nukkumaan ja jääkö yöunille tarpeeksi aikaa? Joo itse voin kertoa, ei jää. Pikkulapsivaiheessa varmasti lähes kaikki vanhemmat ovat jatkuvasti yliväsyneitä. Ainakin jos yöunet katkeavat useastikin lasten valvottaessa. 

Uskon kuitenkin, että ihminen löytää myös helposti keinoja, jolla pysyä omalla mukavuusalueellaan, mihin on tottunut. Siksipä muutosten tekeminen ei välttämättä ole helppoa. Herkästi löytää syitä miksi "ansaitsee" nyt kunnon herkuttelut tähän hetkeen tai voi jättää lenkin välistä. Ja en kiellä sitä, ettäkö se olisi väärin! Jokainen ansaitsee välillä herkutteluja tai muita hyvyyksiä. Tottakai välillä on kiva syödä herkkuja, juoda jotain hyvää juomaa tai syödä pizzaa. Mutta on eri asia syödä välillä, kuin useampana päivänä viikossa. 

Omat haasteeni 

Terveellinen säännöllinen elämäntapa ei ole itsestään selvä käsite itsellenikään. Ja olen paljon opetellut tätä elämäni aikana. Liikunnallisuus on aina kuulunut osaksi elämääni ja siksipä sitä onkin helppoa pitää osana arkea säännöllisesti. Mutta uskon, että liikuntaa ei ole vaivatonta saada rutiiniksi omaan arkeen, jos se ei ole elämäntapana. 

Syömisen kanssa mulla on ollut hurjana epätasapainoa ja oon kamppaillut monien vuosien ajan. Herkut ovatkin olleet liian hallitseva osa mun elämää varsinkin nuorempana ja oon ollut elämäni aikana jos sun missä lakoissa. Mulla herkut ovat olleet just se helpotuksen tie paineiden keskellä ja palkinnon lähde onnistumisien hetkellä. Enkä tykkää, että se on hallinnut mua liikaa! Samanaikaisesti en ole sallinut itseni lihovan yhtään, siksipä oon urheillut tosi paljon.

Oon paljon mennyt eteenpäin ja nyt olen jo suht hyvässä balancessa, mutta tämä on syy mistä tiedän, ettei se ole helppoa. Joillekin se toimii tyylillä "no et vaa syö", mutta läheskään kaikille ei. Oli lähtökohtasi mikä tahansa, haluan itse olla kannustamassa jokaista liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan!

Kun ravintoaineet, ateriarytmi, liikunta ja lepo ovat elämässä tasapainossa, voin vannoa sinulle, että jaksat paljon paremmin ja olet huomattavasti virkeämpi sekä myös terveempi. Se on uskomatonta, kuinka samalla treenaaminen vie energiaa, mutta tuo myöskin energiaa meihin mukana ja vielä enemmän! Samaa tekee myös oikeanlainen tasapainoinen ruokavalio. 

Miten sitten saada terveellinen elämäntapa pysyvästi omaan elämään?   

Ravitsemus 

Mulla ei ole sulle mitään taikasanoja tai näppärää laitetta, mikä tekisi kaiken puolestasi. On kyse vaan omista päätöksistä ja valinnoista. Ehkä kannattaa luoda itselleen alkuun jotain tavoitteita, ateriasuunnitelmaa mitä syöt ja monelta. Säännöllinen syöminen on kaiken a ja o, jotta verensokeri pysyisi tasaisena, eikä lopulta iske energiavajeessa hirmuinen ähkysyöminen. 

Tämmöisiin saa vinkkiä paljonkin nykyisin ihan internetistä ja aivan ilmaiseksi. On erilaisia sovelluksia, joissa on runsaasti ohjeita. Toki on merkitystä mitä syöt ja kuinka paljon kerralla. Perus periaatteena on suosia kasviksia ja vaaleaa lihaa sekä kalaa, myös täysjyvätuotteet ovat parempia kuin vaaleat pastat, riisit jne.. Vältä rasvaisempia ruokia ja sokeria. Hyviä rasvoja on kuitenkin tärkeää syödä, joita on esim. öljyssä, pähkinöissä, kalassa tai avokadossa. Myös riittävä veden juominen on tärkeää.  






Itse olen aivan liian raadollisesti joskus välttänyt kaikkea rasvaista, myös hyviä rasvoja, koska pelkäsin syöväni liikaa kaloreita. Jos energiaa tulee kulutukseen nähden jatkuvasti liian vähän, alkaa kroppa sitä jostain huutamaan. Silloin herkut ja muut naposet löytävät tiensä helposti suuhun. 

Liikunta

Millaiset ovat liikuntatottumuksesi tällä hetkellä? Voit alkaa muovaamaan liikunnan määrää tai laatua sen mukaisesti. Liikuntaa voi alkaa lisäämään pikku hiljaa tai toisilla voi toimia suorilta useammin liikkuminen, jotta se tulisi säännölliseksi tavaksi. Keinoja on niin monia. Voit myös pohtia millainen liikunta on sinulle hyvästä, miten liikkumisessa pysyisi into sitä tehdessä? Peruskuntoliikunta on hyvästä, mutta välillä voit myös haastaa itseäsi hieman pidempään tai raskaampaan treeniin kerralla. 

Jos aloitat liikunnan lähes nollasta tai alat harjoittamaan yhtäkkiä uudenlaista liikuntamuotoa, älä säikähdä äkillisestä paikkojen jumiutumisesta. Vaikka lihaksesi olisivat jumissa, ei sinun tarvitse olla viikkoa treenaamatta uudestaan. Koska sitten, ne ovat taas jumissa! Itse olen aina harrastanut liikuntaa paljon, mutta jos teen yhtään erilaista urheilua, menevät paikat useimmiten tosi jumiin. Mun periaate on aina ollut, että siinä ne lihakset aukeaa, missä ovat kipeeksi tulleetkin, mutta voit itse soveltaa sinulle sopivaa tyyliä. Ja muista venyttelyt sekä muu kehonhuolto. Tää on se mun heikkous... Joten opetellaanko yhdessä...? 😁






Elämäntapa muutos yhdessä

Tämmöiseen elämäntapamuutos haasteeseen on varmasti mukavampaa lähteä jonkun kaverin tai vaikkapa puolison kanssa yhdessä. Silloin voi tsempata ja tukea toinen toistaan sekä jakaa ilot ja mahdolliset epäonnistumiset. Muutenkin eikö kaikki ole kimpassa kivempaa? 


Myös lasten kanssa voi treenata 😊

Postauksen idea

Tän postauksen pointtina oli herätellä pohtimaan, onko omat elämäntavat millaisia? Tarvitseeko ne muutoksia vai elänkö jo valmiiksi sopivalla tavalla? Tottakai jokaisessa elämäntyylissä on omat hyvät ja huonot puolensa, ehkä tärkeintä onkin pohtia mikä on omalle terveydelle sekä hyvinvoinnille pitkällä tähtäimellä hyväksi?

Itse oon tajunnut nyt 31-vuotiaana, etten voi elellä enää aivan kuin 20-vuotias. Ensinäkin liikkuvuuteni huononee, ellen harjoita jotain lajia tai huolla kehoani riittävästi. Nyt alkaa jo pientä kangistumista tapahtumaan, saati sitten kun ikää tulee +10v lisää tai +30v? Mä ainakin haluan olla elinvoimainen 60-vuotias, joka pystyy touhuilemaan aktiivisesti ja muutenkin huoletimaan itsestään mahdollisimman kauan. Kukapa meistä ei haluaisi? 

Siksipä elämäntapa onkin sun oma päätös. Mieti jo nyt miten sä haluat sun kehon voivan? 

Mä haluan kannustaa jokaista löytämään hyvän ja itselle tasapainoisen elämäntyylin, jolloinka sinä voit hyvin ja olet onnellinen! Se on tärkeintä. 

Itselläni stressi ja suuret muutokset elämässä saattavat myllertää alkuun paljonkin. Stressin, väsymyksen ja kiireen keskellä herkkujen syöminenkin tulee herkemmin tavaksi. Niissä hetkissä ei yleensä jaksa olla enää niin tiukka itselleen ja herkuttelu auttaa hetkellisesti oloon. Mutta pitkässä juoksussa ei. Niinpä haluan itsekin löytää pysyvän tasapainoisen elämäntyylin, missä ei tapahdu niin paljoa seilaamista. 

Huomenna 1.10 aloitan herkkulakon mieheni kanssa, mutta olemme sopineet muutamia poikkeuksia matkan varrelle, ainakin Isänpäivä ja piparien sekä torttujen leivontaa joulukuussa! Ja jos jotain yllärisynttäreitä vaikka tulee..

Onneksi terveellisiä herkkuja on paljonkin olemassa, joita voi syödä lakkojenkin aikana, niin kuin esim. Terveellinen kaurapaistos, pähkinät ja dippivihannekset. Ajatuksena on myös, että tasapainoinen herkkujen syöminen jatkuu myös haasteen jälkeen. 




Lähde mun kanssa mukaan tälle matkalle! Kohti terveellisempää, hyvinvoivempaa ja tasapainoisempaa elämää. Ajatuksena ei ole olla natsi itseään kohtaan lopun elämää, vaan löytää keinot omaan hyvinvointiin. Herkutella saa silloin tällöin ja hyvällä omalla tunnolla, pääasiana on löytää itselleen sopivat tavat. 


Kommentit

  1. Todella hyvä idea olla sokeri/herkkulakossa 1.10-23.12, itsekin voisin lähteä mukaan vaikka ei se helppoa ole kiireisessä arjessa viiden lapsen äitinä. Varsinkin kun tykkää niistä herkuista liiankin paljon niin tekis kyll hyvää olla erossa ja sais aikaiseksi tehdä enemmän terveellisiä herkkuja Ja poikkeuksena on kyll nämä oman perheen juhlat joita on kyll aika monta kun on lapsen nimijuhla ja lasten synttäreitä. Itse tykkään liikunnasta mutt monesti sitä jumahtaa sinne sohvalle. Mutta on se niin nautinto kun pääsee juoksulenkille kun ei ole melkeinpä vuoteen päässy. Ja monesti sitä lähdetäänkin koko perheenä. On ollu ihana lukea blogiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustan sua kyllä lähtemään mukaan!😊 ja ymmärrän todella ton, kuinka tekee mieli herkkua varsinkin pikkulapsiarkea vetäessä. Illalla ku kaikki lapset ovat nukkumassa on palkitsevaa vähän herkutella 😁 "päivästä selvitty!" Mutta itse haluan viimein löytää tasapainoisen tavan myös tän suhteen ja löytää palkinnon lähteet muualta. Ja tosiaan terveellisiä herkkuja on paljon, joilla korvata herkuttelun tarvetta. 😊 Tsemppiä sun arkeen ja kiitos älyttömästi kommentistasi!!♥

      Poista
  2. Itsellä oli joskus reilu neljä vuotta sitten tasapaino herkutteluun mutta se sit jäi jospa tää olis hyvä aloitus palata siihen.
    Siunausta ja voimia arjen pyöritykseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, välillä on hyvä tietoisesti opetella uusia malleja, jos on tarvetta, muuten sitä herkästi tekee niinkuin aina 😊 Kiitos samoin sulle!

      Poista
  3. Terveellisyys elämäntapana on hyvä ajatus, tosin itselläni terveelliseen ruokavalioon sisältyy yhtä lailla herkut sopivassa määrin. Vierastan hieman terveellisiä ja ei-terveellisten ruoka-aineiden jaottelua. Toki on ruoka-aineita, joita ei ole hyvä päivittäin syödä, mutta myös ne herkut kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Lähinnä olen viime aikoina korostanut sallivuutta sen sijaan kuin liikoja rajoja. Joskus tuntuu että rajoittaminen on itselläni aiheuttanut vaan juuri sitä, että lakkojen jälkeen tuntee huonoa omaatuntoa jonkin tietyn ruoka-aineen syömisestä, ja mielestäni se ei ole kovin hyvä asia. Tärkeintä kuitenkin hyvä ja tasapainoinen mieli, myös ruokien suhteen. Mutta kukin tietysti tavallaan, mutta halusin vain tuoda tässä vain oman näkemykseni asiaan. Ja eihän kukaan varsinaisesti sokeria/herkkuja tarvitse, joten jos haluaa olla ilman niin sekin tietysti ihan hyvä asia ja täysin ok. :) Tsemppiä siis teille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei tässä ole tarkoituskaan loppuelämää olla herkuitta, mutta tässä nyt on ideana katkaista hieman sokerikierrettä, mitä monilla on. 😊 Helposti herkut tulevat jokapäiväiseen pikku naposteluun, eikä välttämättä jää pikkunaposteluksi. Itsestä ainakin tuntuu vapauttavaltakin olla nyt ilman suurempia herkutteluita ja voi nautiskella hyvistä terveellisemmistä hetkuista, joita on paljon! 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Olisi mahtavaa, jos kirjoittaisit jotain kommenttia/ajatustasi alle! :)