Koronapositiivinen - minulla ja miehelläni.

Sairastamme mieheni kanssa parhaillaan koronavirusta. Kerron nyt teille omia kokemuksiani koronaviruksesta, sen oireista ja etenemisestä. 

Lähtökohdat virukselle 

Olemme molemmat mieheni kanssa perusterveitä, liikunnallisia ja mielestäni suht terveellisillä elämäntavoilla eläviä nuoria ihmisiä. Lähtökohdat koronaviruksen nujertamiselle ovat olleet siis suht hyvät. Toki koronavirushan on todella vikkelä kaveri, jonka etenemisestä ja toiminnasta on vielä suhteellisen vähän varmaa tietoa. Oireet ja viruksen eteneminen sekä taudin kesto voivat olla hyvin erilaista eri ihmisillä. 

Mistä saimme tartunnan?

Koronaviruksen tartunnalle on mielestäni hyvin vaikeaa sanoa varmaa vastausta, koska virusta liitelee vähän joka paikassa. Ehkä on turhaa lähteäkin spekuloimaan ja etsimään aiheuttajaa, koska meistä melkeinpä jokainen voi olla oireeton kantaja tällä hetkellä. Vaikka ei näkisi yhtäkään ihmistä, niin viruksen voi huonolla tuurilla saada vaikka kaupasta ovelle tulleista ruokaostoksista.

Miten olemme toimineet?

Olemme itse olleet kotona siitä lähtien, kun hallitus tällaiset ohjaukset teki. Ykkösluokkalainen on ollut etäkoulussa kotona ja vajaa kolmevuotias päiväkodista kotona. Mieheni sekä appivanhempani ovat tehneet etätöitä ja minä itse lopetin työkeikkailut 8.4 alkaen. Olen etäopettanut lapsiani siis kotona. 

Kaupassa meistä on käynyt yksi kerrallaan mahdollisimman harvoin kertakäyttöhanskat kädessä ja käsidesiä käyttäen ennen sekä jälkeen kauppaan menemistä. Tiedän, ettei hanskojen käyttö estä tartunnan saamista, mutta ehkäiseepä edes jotain. 

Koronavirus liikkuu selkeästi tosi herkästi ilmassa hengittäessämme, joten jos mietit monenko ihmisen kanssa olet kauppareissulla, niin en ihmettele jos tartunnan sieltä saa. 

Ystäviämme emme ole tapailleet kuin paria ja heitäkin ulkotilassa. Uskon itse, ettemme oikeasti kukaan ole koronavirukselta suojassa ja tulemme suurin osa sen sairastamaan ennen kuin mahdollista rokotesuojaa on saatavilla. 

Miten olen itse suhtautunut koronaan?

Henkilökohtaisesti en ole pelännyt koronaa missään vaiheessa. Tottakai olen toiminut ohjeiden mukaisesti enkä ole ollut missään nimessä huolimaton. Kyseessä on maailmanlaajuinen virus, joka on levinnyt kulovalkean lailla hurjaa vauhtia aiheuttaen jo paljon kuolemia sekä hallaa ihmiskunnalle monella tavalla. 

Missä kunnossa on ihmiskunta ja talous tämän epidemian jälkeen? Sitä ei varmuudella tiedetä, mutta joka tapauksessa maailma on kärsinyt paljon. En lähde edes luettelemaan yksityiskohtaisesti, koska tuhoa on niin monenlaisesti eri osa-alueilla.

Mulla on ollut koko ajan rauha tän asian kanssa. Mitä me pieninä ihmisinä muuta tässä voimme? Ehkä olemme pysähtyneet ajattelemaan mikä elämässä on meille jokaiselle oikeasti tärkeintä? Kun ihmisiltä riisutaan aivan normaalit jutut pois ja estetään pääsy eri paikkoihin, voimme alkaa näkemään asiat uudella lailla. Toivottavasti. Arvostamaan aivan sitä normaalia arkea, kun saimme mennä normaalisti kauppaan lasten kanssa tai tavata ystäviämme. Eikös se oikeastaan olekin aika mahtavaa? Mä toivoisin, että kun koronaepidemia on joskus poissa, emme unohtaisi näitä asioita ja alkaisi taas kiitämään kuin päättömät kanat. 

Tottakai poikkeusaika on vetänyt hermoja kireälle varmasti monilla ja omat työt ovat häiriintyneet paljon. Eihän meitä ihmisiä ollakaan tarkoitettu itsekseen eristäytyneenä elämään. 😊    

Koronaoirepäiväkirja

Kuvailen alla päiväkohtaisesti oireitani koronaviruksen aikana. Kolmannen päivän kohdalla myös mieheni alkoi oirehtia. 

1.pvä: Iltapäivällä alkoi tuntumaan perus flunssan oireita. Ei mitään normaalia poikkeavaa. Pientä kuulostelua vain. 

2.pvä: Oli pientä nuhaa ja päänsärkyä, yhä normi flunssan oireita.

3.pvä: Aamulla herätessä oli kova päänsärky etupainotteisesti otsalla ja keskellä päätä. Silmillä katsoessa sattui päähän enemmän. Ulkona lasten kanssa suht paikallaan ollessa paleli kovasti, mutta ei selkeää kuumetta ollut. Nuha muuttui kuivaksi nuhaksi. Yskää vain muutamia yskähdyksiä. Nenällä sisäänpäin hengittäessä poltti sieraimien sisältä illalla. Soitin koronapäivystysnumeroon, sain varattua ajan koronatestiin seuraavalle aamupäivälle klo 11:35.

Miehelläni nousi yllättäen illalla lämpöä 37.3. Ei muita oireita. 

4.pvä: Pientä viluilua, huimausta, sisäänhengittäessä loppuvaiheessa hieman ahdistusta. Maku- ja hajuaisti mulla lähes kokonaan poissa. 

Miehelläni lämpöä n. 38.3 koko päivän, vilunväristyksiä sekä lihassärkyä. Mieheni soitti aamulla koronapäivystysnumeroon ja sai samaan aikaan ajan minun kanssani.

Kävimme Järvenpäässä Justissa koronatestissä. Ajoimme autolla viestissä ohjattuun paikkaan ja sielä meiltä varmistettiin henkilöllisyydet ajokortista auton ikkunan läpi. Saimme jatkohoitopaperin käteen sekä nenäliinan. Hoitaja kävi suojavarustautumassa loppuun ja pyysi avaamaan ikkunan. Pidin itse nenäliinaa suun edessä ja nostin leukaa ylemmäs. Hoitaja otti näytteen molemmista sieraimista joustavalla näytteenottotikulla. Ja joo, tunki aika syvälle ja kaiveli. Ei se sattunut, mutta tuntui epämiellyttävältä. Kyyneleet tirskahtivat molemmilla refleksinomaisesti näytteenoton jälkeen. Iloisesti vilkuttelimme hoitajille ja näyttelimme peukkuja sekä ajoimme kotiin.   

5.pvä: Koronatestitulokset soitettiin aamulla noin klo 10. Molemmilla positiiviset. Meidän koko talous määrättiin karanteeniin, myös toki muut jotka eivät oireilleet. Annettiin numerot mihin voi tarvittaessa soitella ja kerrottiin lääkärin soittavan sekä kysyvän kuulumisia välillä.

Mulla huimausta, viluilua, pientä päänsärkyä. Maistoin pienesti, mutten kunnolla. Väsymys oli suurempaa ja uuvahti herkästi, kun lapset toki pitivät tempoa terveinä yllä sekä etäkoulua hoidettiin.  

Miehelläni lämpöä noin 37.0. Voimat vähemmässä ja pientä lihassärkyä.


Karanteeni heilahti. Ruokavarastot olivat melko tyhjänä. Onnea on ystävät. 

6.pvä: Aamulla väsynyt ja höntti olo. Samankaltaisena koko päivän jatkui. Ulkona lasten kanssa käydessä tuli kylmä olo pian. Ei kyllä jaksanut suuremmin höntyillä. Maku- ja hajuaisti heikko. Illalla en maistanut mitään. Herkkujen tilaaminen meni siis aivan hukkaan. 

Miehelläni ei kuumetta, ainoastaan väsyneempi /uuvahtaneempi olo. Maistoi normaalisti. Pientä lihassärkyä. 


Vaikka vanhemmat olivat koronassa, ei lapsien tempo ja tilaukset vähentyneet. 😅

7 pvä: Herätessä väsynyt olo. Nukuin klo 22-8.20, eli vajaa 10.5h. Uupuu helposti. Hengitys hivenen raskaampaa. Päässä humisee. Lasten meteliä ja riitoja oli vaikeampi kestää. Kävin hieman ulkona kävelemässä kodin lähettyvillä, missä ei muita ihmisiä ollut. Iltaa kohden alkoi tulla jo hieman voimaantuneempi olo ja innostuinkin siitä, minkä jälkeen iski enemmän uuvahdus.

Miehelläni suht normaali olo, mutta väsyneempi.  

Lääkäri soitteli tänä päivänä meille molemmille ja kyseli vointia. Koska toipuminen oli ollut melko hyvää asetettiin minun sekä mieheni karanteeni tällä hetkellä viiden päivän päähän, jolloin tilannetta kartoitetaan uudestaan. Muilla altistuneilla karanteeni jatkuu vielä pari viikkoa. 

8. pvä: Aamulla oli suht hyvä olo, tosin normaalia väsyneempi. Päiväsaikaan jaksoi touhuta paremmin kuin edellisenä päivänä, mutta enemmän tekiessä sen kyllä voinnissa huomasi. Maku- ja hajuaisti alkoi hieman palautua. Ulkona lapsen kanssa kävellessä huomasi, ettei voimat ole lähellekään normaalitasoiset, mutta selvästi toipumassa.

Miehen vointi on yhtälailla mennyt parempaan suuntaan. 

Jännä nähdä millaisena tämä jatkuu. JOS eteneminen on samankaltaista, uskon että pääsemme aika vähällä. Olen kuitenkin kuullut haastavampia tarinoita, joissa esimerkiksi on hyvä vaihe, jonka jälkeen oireet pahenevat huomattavasti. 

Tiedän myös yhden henkilön lähipiiristä, joka on perusterve nuori nainen ja hän on kokenut todella vahvaa sekä pitkäkestoista hengenahdistusta. Hänen kertoman mukaan on täytynyt keskittyä siihen, ettei mene hengenahdistuksesta paniikkiin ja sen myötä saa paniikkikohtausta, jolloin olisi vielä vaikeampaa hengittää. Hän joutui kymmenennen oirepäivän kohdalla sairaalaan, koska hengitys oli niin vaikeaa. Toivottavasti vointi pian korjaantuu!💗  

Kiinnostaako sinua kuulla jatkossa koronapäivityksiä?

Ainiin, meillä olisi mahdollisesti muutto vajaan kolmen viikon päästä! Toivottavasti kuntouduttaisi pian. Voi olla vaan, ettei muuttoapuja paljon irtoa näinä aikoina. 

Jos ei samanaikaisesti olisi ollut kaksi hyvin tervettä lasta etäopetusten kanssa sekä raksaprojektin tiukkoja viimemetrejä käsillä, ei koronaviruksen sairastaminen olisi ollut tiukka juttu. Hieman normaalia flunssaa voimakkaampi. Toki olemme kiitollisia, että olemme päässeet kevyimmillä oireilla läpi. Voimia ja tsemppiä kaikille paranemiseen, kun koronavirus yllättää.💗 
#koronapositiivinen #koronallekyytiä

Koronalle kyytiä.

Kommentit

  1. Pikaista paranemista teille! Hyvä että olette selvinneet näin "vähällä". Itseäni tuo tauti on pelottanut, niin hyvä kuulla tällaisiakin kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä suunta on yhä ollut hyvä. Siksi halusinkin tänne kirjoittaa, kun monia korona saattaa jännittää ja uutisissa kuulee lähinnä niistä haastavimmista tapauksista. :) Vakava tauti on toki, mutta ei pelätä sitä kuitenkaan ennakkoon <3

      Poista

Lähetä kommentti

Olisi mahtavaa, jos kirjoittaisit jotain kommenttia/ajatustasi alle! :)