Raskausmatkani osa 1 - Alkuraskauden fyysiset oireet

Kerron tässä postauksessa minun alkuraskauden fyysisiä oireita tänne saakka (rv 21). Painotan, että nämä ovat minun oireita sekä kokemuksiani, enkä halua vertailla niitä muihin, kuin korkeintaan aiempiin omiin raskauksiini. Raskauksia ja odotuksia kun on varmasti niin monta, kuin meitä naisia. 😊

Tämä kuvaa ehkä parhaiten todellista alkuraskauden olotilaani.
Tämä kuva kertoo ehkä parhaiten alkuraskauden olotilaani.

Pahoinvointi alkoi viikon 7 alkaessa, eli 6+0 ja sitä oli enenevissä määrin. Pahimmillaan se oli iltaisin klo 18 eteenpäin viikkoina 8+0 - 11+0, mutta jatkui kuitenkin selkeänä rv 15 saakka, minkä jälkeen helpotti. Aamupahoinvointia oli n. klo 9 saakka (heräsin töihin 5.40), mutta se ei ollut niin pahaa kuin iltaisin. Toisin sanoen aamuvuorot pystyin töissä vetämään lähes normaalisti, eikä kukaan tiennyt minun oloista mitään.

Raskausviikkojen 7-15 välillä en pystynyt syömään moniakaan ruokia tai juomia. Tiesin kaupassa kulkiessani ja ruokia katsoessani, mitä en voi nyt sietää. Kofeiini pitoiset juomat ällöttivät, varsinkin kahvi, tee ja Pepsi Max (mun normaalit lempparit!). Lisäksi etoi jotkut vihannekset, rahkat, raejuusto ja ruisleipä (what?) sekä kaikki juomat ylipäätään. Mikään neste ei maistunut hyvältä, joten vettä join väkisin. Päiväsaikaan ruoat maistuivat hyvältä, niinpä panostinkin eniten syömään päivällä kunnon ruokaa.


Joskus raskausviikkojen 8-9 teki mieli rautapitoisia ruokia, esim. maksalaatikkoa (ei saa syödä raskaana), suolaista makkaraa tai lihaa. Iltaisin piti syödä jotain väkisin, yleensä pelkkää kaurapuuroa sellaisenaan. Useana iltana meni itkuksi, kun oli niin paha olo. Ja mä en turhasta itke, hehe. Sellainen oksennustautifiilis, että kohta lentää laatta, muttei lentänytkään. Herkkuja ei tehnyt mieli. Hammastahnat maistuvat kaikki kamalilta.

Tässä raskaudessa pahoinvointi oli suurempaa, kuin kahdessa edellisessä. Aiemmissa syöminen 2-3 tunnin välein piti etovan olon poissa, mutta nyt syöminen oli aamuisin ja iltaisin inhottavaa, eikä se vienyt pahaa oloa pois. Uskomatonta, miten kroppa on viisas, yleisesti ottaen ei tehnyt mieli sellaista, mikä ei raskaana ollessa ole hyvästä, mutta teki mieli sitä, mistä oli vajetta! 


Kovempi väsymys alkoi samoihin aikoihin kuin huono olo. Erityisesti noin seitsemästä eteenpäin väsytti paljon ja nukkumaan kävin usein ennen puoli yhdeksää tai kunhan saatiin lapset nukkumaan (normaali oli n. klo 22-23). Nukkuminen oli parempaa, kuin valvoa oksettavassa olossa, vaikka nukahtaminen ei ollut niin helppoa. Pahin väsymys helpotti myös rv 15 kohdalla, mutta unentarve on yhä suurempi tai ylipäätään levon tarve. Arki on vaan tosi täyttä, joten se ei ole aina niin helppoa.

Vaikka olotila oli mitä oli, elin arkeani aika samalla tavalla kuin normaalistikin. En jotenkin vaan osannut jäädä "laakereille" makaamaan, vaan halusin tehdä silti osuuteni. Tietynlainen "kyl mun täytyy pystyy" on sisäänrakennettu minun luonteeseen ja saan siitä myös hyvää fiilistä, kun silti pystyn! Hassua, mutta näin se mulla menee. Toisaalta, monesta on tällä tyylillä läpi menty.

Kesällä laivalla Tukholmassa ja mun oli pakko käydä ottaa torkut hytissä klo 19.30, että jaksoin loppuillan. 🙊

Pääasiallisesti mulla on aina ollut hyvä iho, mutta alkuraskaus sai naamani kukkimaan. Voihan hormonit. Se helpotti samoihin aikoihin kuin pahoinvointi. Paitsi juuri peiliin katsoessani en mä miltään siloposkelta kuitenkaan näyttänyt, hehe! Pahoinvoinnin helpottaessa, myös ruokatottumukset palasivat normaaliksi! Nyt haluaisin juoda kahvia niiin paljon, mutta kofeiinirajat tulevat vastaan. Aamukahvi on taas paras syy herätä aamuisin! 😍

Harkkasupistukset, eli kohdun kovettuminen, "puristava tunne" alavatsalla, alkoivat aiemmissa raskauksissa n. rv 16 paikkeilla. Nyt niitä on alkanut tulemaan tässä rv 20. Näihinkin vaikuttaa väsymyksen/kuorman määrä, silloin niitä tulee enemmän. Aiemmissa raskauksissa tämmöisiä supistuksia oli paljon, eivätkä ne onneksi aiheuttaneet mitään ennenaikaista synnytystä.

Yön leposyketaso nousi heti raskauden alettua korkeammaksi n. 6 pykälää. Samalla alkoi silloin myös flunssa (Helsinki city maratonin aikaan, jonne en päässytkään osallistumaan). Aiemmin keskisyke oli ollut yön aikana 48 (ed. 28 vrk aikana), raskauden myötä se nousi 54 tasolle kolmeksi kuukaudeksi. Rv 18 alkoi yön keskisyke pikkuhiljaa taas laskea n. 51 tasolle.


Lisäksi alkuraskaudessa oli toki normaaleja raskauteen liittyviä fyysisiä oireita mm. pientä turvotusta, vatsan juilimista / nippailua, rintojen arkuutta ja kasvua😅, pissahätää usein sekä enenevissä määrin huimausta noustessa ylös. Ummetus on myös hyvin yleinen vaiva raskaana, mitä aiemmissa raskauksissa mulla on ollut, mutta toistaiseksi olen vielä välttynyt siltä täysin. Näihin oireisiin esim. apteekista löytyvä Visiblin on mulle ainakin aiemmin toiminut hyvin!

Nyt nautin raskauden parhaasta ajasta, eli 2/3. ❤️ Masu näkyy, mutta olo ei tunnu liian raskaalta (paitsi iltaisin, kun maha pingottaa, haha), potkut tuntuvat ja virtaa riittää, kunhan vain pyhittäisi riittävän ajan levolle. Nyt nimittäin täytyy miettiä myös vauvaa.


Ajatuksia? Kommentteja? Kirjoita kommentti kenttään tai Instagramin/Facebookin puolelle. 😊
#raskausmatkani

Jos luet blogitekstiäni tietokoneelta, fontit ja välit voivat olla miten sattuu, vaikka oon laittanut ne oikein.. Blogger buggailee. Puhelimella pitäs näyttää jees. 👌

Kommentit